Тенденции

священний грааль

чаша Грааля

чаша Грааля або Святий Грааль є однією з найбільших священних реліквій християн. У цю посудину була зібрана кров, що тече з ран Ісуса Христа в день його розп'яття. Здійснив цей благородний вчинок Йосип Аримафейський. Він не зважав апостолом, так як був таємним послідовником Спасителя роду людського. Саме Йосип зняв тіло Ісуса з хреста, обгорнув його в плащаницю і заховав в рукотворної гробниці, вирубаної в скелі.

Звідки відомо про чашу? У Євангеліє від Матвія про неї не сказано ні слова. У Євангеліє від Марка також ні слова. Мовчить про загадкове посудині Лука. А ось в Євангеліє від Іоанна зазначено, що коли стражник пронизав списом розп'ятого Христа ребра, то вийшла кров і вода. Але ніде не згадано, що Йосип з Арімафея зібрав її в якусь ємність.

Виходить, що 4 апостола описали один і той же подія, але жоден з них не знав про чашу. А адже це канонічні праці, взяті за основу святою церквою. Так як же з'явилася інформація про чашу Грааля, звідки взагалі вона взялась?

Крім текстів, занесених в Біблію, існували так звані апокрифи. Це теж святе письмо, але не внесене в «Старий Заповіт» і «Новий заповіт». З подібною «літературой9raquo; навіть свого часу боролися, не визнаючи її богодуховенной. Так що можна припустити, що саме в одному з апокрифів і згадувався нещасливий посудину.

Своє продовження інформація про загадкову чаші отримала в середні віки. Відразу треба відзначити, що вже в XII столітті в Західній Європі існували письменники. Хтось Вольфрам фон Ешенбах (1170-1220) створив віршований роман. Якщо бути об'єктивним, то не створив, а закінчив літературну працю, розпочатий іншим майстром пера Кретьєном де Труа. Але в даному оповіданні це не настільки важливо.

Так ось, головним героєм цікавого твору був шляхетний лицар Парсифаль. У нього було одне заняття - знайти Святий Грааль. Але в романі це зовсім не посудина, а світиться камінь, принесений колись ангелами на грішну землю. Про крові Ісуса Христа не згадується ні слова.

Зате в деяких інших середньовічних творах, присвячених лицарям круглого столу і королю Артуру, прямо вказується на чашу або блюдо. З нього Син Божий куштував, сидячи на своїй останній трапезі з апостолами. Носив той прийом їжі назву Таємної вечері. Відома вона кожному християнину і відображена на багатьох художніх полотнах і фресках. Найбільш же відома фреска створена Леонардо да Вінчі в самому кінці XV століття.

Люди, котрі творили твори про короля Артура і його сподвижників, стверджували що чаша Грааля невидима для людей, так як всі вони схильні до гріхів і пороків. Побачити Святий Грааль може лише людина незвичайної духовної чистоти. Таким серед усіх лицарів був тільки Галахад. Це молода людина, що зуміла висмикнути меч з каменю, який тримався на воді. Жоден інший лицар, в тому числі і король Артур, не змогли цього зробити.

Загадковий камінь з увіткненим в нього мечем з'явився з нізвідки і опинився біля берега. Найхоробріші і мужні воїни намагалися заволодіти зброєю, але то намертво упилося в камінь. Галахад же без зусиль витягнув меч і засунув собі в піхви.

Після цього лицарі сіли за стіл, але тут пролунав удар грому, і виникло яскраве сяйво. В цьому сяйві знову ж один Галахад побачив Святий Грааль. Той дуже швидко зник, а присутніх охопило палке бажання знайти його. Однак вдалося це тільки Галахад після довгих років поневірянь і поневірянь. Бог змилувався над ним і знову показав чашу Грааля, але за це лицар заплатив своїм життям.

Дуже романтично і зворушливо, але скоріше схоже на казку, ніж на реальність. Однак подібні твори створювалися не просто так. Починаючи з IX століття, Західну Європу охопило ціле пошесть на знаряддя Страстей. Це предмети і інструменти, за допомогою яких мучили Сина Божого.

До них відносяться: стовп, до якого прив'язали Христа, бич - їм шмагали тіло Спасителя; хрест - на ньому розіп'яли Ісуса. Суду ж входять: губка, миска, одяг, цвяхи, кліщі, плащаниця і, звичайно ж, чаша Грааля.

Велика частина знарядь Страстей була зібрана французьким королем Людовиком IX (1214-1270). Всі знахідки були поміщені в спеціально побудованій для цього церкви - Святий Капелі. Не було серед святих реліквій лише нещасливої ​​чаші.

Тут пальму першості перехопили англійці. Усім віруючим було заявлено, що Йосип Аримафейський закінчив своє життя в Гластонбері. Це один з найдавніших міст Англії. Саме в нього вірний послідовник Христа і привіз посудину з кров'ю Спасителя. Але навіщо потрібно було іудеєві їхати з благодатних та теплих земель Середземномор'я на холодний північ?

Вся справа в тому, що поруч з містом розташовується Гластонберійскій пагорб або пагорб святого Михайла. Саме на ньому знаходиться Авалон - вхід в потойбічний світ. Мабуть Йосип з Арімафея знав про це і тому поїхав в настільки загадкове місце. Через 500 років на пагорбі влаштувався король Артур зі своїми соратниками. У цьому ж місці він був похований разом з дружиною. У 1191 році саркофаги покійних подружжя були виявлені на пагорбі святого Михайла місцевими монахами.

Холм є, на ньому є також середньовічна церковна вежа, а ось чаші немає. Але, як свідчать перекази, побачити її можуть лише чисті і світлі душі. Для всіх інших посудину з хрестовий кров'ю залишається невидимим.

Паломники їдуть з усього світу в святе місце, але поки немає ніяких свідчень, що хтось бачив священну реліквію. Може бути її ніколи не існувало, а може, і справді, споглядати її можливо лише праведним душам, повністю відмовилися від мирських утіх і присвятили себе щирому служінню Богу.

При використанні матеріалів сторінок і розділів пряме посилання на сайт обов'язкове

Сайт створено в 2010 році # 169 copyright Google+

Грааль

Словник символів. 2000.

Дивитися що таке "Грааль" в інших словниках:

ГРААЛЬ - (старофранц. Graal, Grâl, лат. Gradalis), святий Грааль (Sangreal, Sankgreal), в західноєвропейських середньовічних легендах таємничий посудину, заради наближення до якого і залучення його благим діям лицарі здійснюють свої подвиги. Зазвичай ... ... Енциклопедія міфології

ГРААЛЬ - древнефранц. graal. від средневек. gradalis, лат. cratalis, від грец. krater, велику посудину, в якому змішували вино з водою. Чаша, зроблена, як каже середньовічне сказання, з світиться дорогоцінного каміння та вжита Христом за ... ... Словник іншомовних слів російської мови

ГРААЛЬ - в західноєвропейських середньовічних легендах таємничий посудину, заради наближення до якого і прилучення до його благим діям лицарі здійснюють свої подвиги. Вважалося, що це чаша з кров'ю розп'ятого Ісуса Христа або чаша для причастя, ... ... Великий Енциклопедичний словник

Грааль - (старофраіц. Graal, Gral, лат. Gradalis), святий Грааль (Sangreal, Sankgreal), в західно-європейських середньовічних легендах таємничий посудину, заради наближення до якого і залучення його благим діям лицарі здійснюють свої подвиги. Зазвичай ... ... Енциклопедія культурології

грааль - я, м. Graal m. <пор. лат. Чаша зі світлого каменю, нібито вжита Христом за таємною вечерею. Міхельсон +1888 ... Історичний словник галліцізмов російської мови

Грааль - Данте Габріель Россетті. «Святий Грааль» Святий Грааль загадковий християнський артефакт, знайдений і загублений. Слова «Святий Грааль» часто використовуються в переносному сенсі як позначення будь-якої заповітної мети, часто недосяжною або ... ... Вікіпедія

ГРААЛЬ - Легенди про Грааль виникли в Середні століття як складова частина Артурівських легенд, в письмовій літературі з'явилися на території Франції в 12 ст. Шукачі Грааля Персеваль, Гавейн, Ланселот, Борс, Галахад все лицарі короля Артура, що відправлялися в ... Енциклопедія Кольєра

грааль - Згідно з деякими джерелами. Святий Грааль це чаша, з якої Ісус Христос пив під час Таємної вечері. За іншими джерелами, Святий Грааль чаша, в яку була зібрана кров, пролилася з рани Ісуса Христа, яку завдав йому сотник (в ... ... Кельтська міфологія. Енциклопедія

ГРААЛЬ - символ безсмертя, духовної чистоти, містичний центр Землі. Трансформовані в рамках християнської культури кельтські легенди про Грааль були поширені в Іспанії, Франції, Німеччини, Англії, Ісландії та інших країнах. За різними версіями ... ... Символи, знаки, емблеми. Енциклопедія

грааль - в західноєвропейських середньовічних легендах таємничий посудину, заради наближення до якого і прилучення до його благим діям лицарі здійснюють свої подвиги. Вважалося, що ця чаша з кров'ю розп'ятого Ісуса Христа або чаша для причастя, ... ... Енциклопедичний словник

  • Грааль, Шандель Р., Пікнетт Л., Старберд М., Кінгслі Ш .. 1. Р. Шандрель «Війна за Грааль» Книга, що проливає нове світло на історію відносин Марії Магдалини та Ісуса Христа ... Книга, що містить сенсаційну інформацію про істинно історії святого ... ПодробнееКупіть за 799 руб
  • Грааль, і інші,, Шандель, Рене, Пікнетт, Лінн. Р. Шандрель "Війна за Грааль": Книга, що проливає нове світло на історію відносин Марії Магдалини та Ісуса Христа. Книга, що містить сенсаційну інформацію про істинно історії Святого ... ПодробнееКупіть за 616 руб
  • Грааль друїдів. Таємне послання короля Артура, Моріс Котрелл. Багато років християнські паладіни безуспішно розшукували таємничий Священний Грааль - посудина, в який була зібрана кров розп'ятого Христа. Сучасні авантюристи і вчені до цих пір ... ПодробнееКупіть за 350 руб

Інші книги по запросу «Грааль» >>

Поділитися посиланням на виділене

Wir verwenden Cookies für die beste Präsentation unserer Website. Wenn Sie diese Website weiterhin nutzen, stimmen Sie dem zu. OK

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

+ 85 = 95