Тенденции

Святий Грааль

Святий Грааль

Перед падінням Третього рейху спис Лонгіна було заховано в схованці поблизу від Нюрнберга, але 30 квітня 1945 року схованку виявили і розкрили офіцери зі спеціального підрозділу 7-ї американської армії.

4 січня 1946 року реліквія була відправлена ​​до Відня, де і знаходиться до цього дня в Залі скарбів Хофбургского музею.

З легендою про розп'яття Христа і спис Лонгіна безпосередньо пов'язана ще одна історія. Це історія Святого Грааля.

Оскільки сучасний споживач мас-культу знає про чашу Грааля в основному по пригодницького фільму "Індіана Джонс і останній хрестовий похід", дозволю собі докладно розповісти тут про це реліктовому предмет.

Якщо об'єднати всі версії походження Святого Грааля в одну, то вийде, що Грааль в первісному вигляді - це Lapis Exilis, дорогоцінний смарагд з корони самого Люцифера. Архангел Михайло на чолі ангельського війська напав на Люцифера і його легіони повсталих духів. Під час битви Михайло вогненним мечем вибив Lapis Exilis з корони ворога, і зелений камінь впав в Безодню. Згодом з цього каменю була зроблена чаша, яка і називається Святим Граалем, або чашею Грааля.

Культ Святого Грааля склався в середньовічній Британії. Тоді він представлявся як чаша, з якої Ісус їв і пив під час Таємної Вечері. І дійсно, звернувшись до Євангелій, ми можемо виявити там пряму згадку про якусь чаші, яка мала особливе значення для Ісуса Христа.

"І коли вони їли, Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, і давав Своїм учням, і сказав: Прийміть, споживайте. Це тіло Моє. І, взявши чашу, і подяку вчинивши, Він подав їм і сказав: пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів. Кажу ж вам, що віднині не питиму Я від оцього плоду виноградного до того дня, коли буду пити з вами нове вино в Царстві Отця Мого "(" Євангеліє від Матвія ", 26- 29).

"І коли вони їли, Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, дав їм і сказав: Прийміть, споживайте, це тіло Моє. І, взявши чашу, подяку вчинивши, Він подав їм, і пили з неї всі. І сказав до них: Це є Кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається. Істинно кажу вам: Я вже не питиму Я від оцього плоду виноградного до того дня, коли буду пити нове вино в Царстві Божому "(" Євангеліє від Марка ", 14, 22 -25).

"І, взявши чашу, і подяку вчинивши, Він промовив: Візьміть її, і поділіть між собою, бо кажу вам, що віднині не питиму Я від оцього плоду виноградного, доки не прийде Царство Боже" ( "Євангеліє від Луки", 22, 17-18).

Таким чином, виходить, що чаша Грааля стала найпершим потираючи - чашею для причастя.

Після того як Ісус був розп'ятий на Голгофі і пронизав списом, в ту ж чашу зібрали кров Христа, стікала з ран. Це зробив "таємний учень" Йосип Аримафейський - "людина шановна і праведна", знаменитий тим, що з дозволу влади зняв тіло Ісуса з хреста, обгорнув плащаницею, і поклав в ФОБ, підготувавши все необхідне для ритуалу поховання.

Завдяки своєму божественному походженню і призначенню Святий Грааль має низку абсолютно фантастичних властивостей. Перш за все, в ньому міститься велика сила зцілення, аж до біологічного безсмертя. Незалежно від того, наскільки серйозно хворий чоловік, він не вмирав, якщо володів чашею протягом восьми теп Крім того, Святий Грааль - це "ріг достатку", він може чудесним чином насичувати своїх обранців неземними стравами, що вперше виявилося під час ув'язнення Йосипа Аримафейского .

Зрозуміло, що подібний предмет не може дістатися простому (а тим більше грішному) смертному, тому всякий негідний, що наближається до святині, буває покараний серйозною раною або хворобою.

Де ж шукати Святий Грааль? На цей рахунок легенди дають суперечливі вказівки. Найбільш популярна версія, згідно з якою Йосип Аримафейський, підкоряючись вказівкам Святого Філіпа, покинув Єрусалим і переніс довірені йому реліквії в Британію. Там в містечку Гластонбері він встромив в землю свою палицю, яка пустила коріння і стала прекрасним терновим кущем, який цвів два рази в році. Угледівши в тому диво знак згори, Йосип побудував в Гластонбері церква, яка згодом виросла в абатство. Вважається, нібито чаша Грааля вкрита десь в підземеллях Гластонбері нікого абатства. Інші джерела називають можливим місцем зберігання реліквії чарівний замок Сальвато в Іспанії, нібито побудований ангелами за одну ніч.

чаша Грааля

чаша Грааля або Святий Грааль є однією з найбільших священних реліквій християн. У цю посудину була зібрана кров, що тече з ран Ісуса Христа в день його розп'яття. Здійснив цей благородний вчинок Йосип Аримафейський. Він не зважав апостолом, так як був таємним послідовником Спасителя роду людського. Саме Йосип зняв тіло Ісуса з хреста, обгорнув його в плащаницю і заховав в рукотворної гробниці, вирубаної в скелі.

Звідки відомо про чашу? У Євангеліє від Матвія про неї не сказано ні слова. У Євангеліє від Марка також ні слова. Мовчить про загадкове посудині Лука. А ось в Євангеліє від Іоанна зазначено, що коли стражник пронизав списом розп'ятого Христа ребра, то вийшла кров і вода. Але ніде не згадано, що Йосип з Арімафея зібрав її в якусь ємність.

Виходить, що 4 апостола описали один і той же подія, але жоден з них не знав про чашу. А адже це канонічні праці, взяті за основу святою церквою. Так як же з'явилася інформація про чашу Грааля, звідки взагалі вона взялась?

Крім текстів, занесених в Біблію, існували так звані апокрифи. Це теж святе письмо, але не внесене в «Старий Заповіт» і «Новий заповіт». З подібною «літературой9raquo; навіть свого часу боролися, не визнаючи її богодуховенной. Так що можна припустити, що саме в одному з апокрифів і згадувався нещасливий посудину.

Своє продовження інформація про загадкову чаші отримала в середні віки. Відразу треба відзначити, що вже в XII столітті в Західній Європі існували письменники. Хтось Вольфрам фон Ешенбах (1170-1220) створив віршований роман. Якщо бути об'єктивним, то не створив, а закінчив літературну працю, розпочатий іншим майстром пера Кретьєном де Труа. Але в даному оповіданні це не настільки важливо.

Так ось, головним героєм цікавого твору був шляхетний лицар Парсифаль. У нього було одне заняття - знайти Святий Грааль. Але в романі це зовсім не посудина, а світиться камінь, принесений колись ангелами на грішну землю. Про крові Ісуса Христа не згадується ні слова.

Зате в деяких інших середньовічних творах, присвячених лицарям круглого столу і королю Артуру, прямо вказується на чашу або блюдо. З нього Син Божий куштував, сидячи на своїй останній трапезі з апостолами. Носив той прийом їжі назву Таємної вечері. Відома вона кожному християнину і відображена на багатьох художніх полотнах і фресках. Найбільш же відома фреска створена Леонардо да Вінчі в самому кінці XV століття.

Люди, котрі творили твори про короля Артура і його сподвижників, стверджували що чаша Грааля невидима для людей, так як всі вони схильні до гріхів і пороків. Побачити Святий Грааль може лише людина незвичайної духовної чистоти. Таким серед усіх лицарів був тільки Галахад. Це молода людина, що зуміла висмикнути меч з каменю, який тримався на воді. Жоден інший лицар, в тому числі і король Артур, не змогли цього зробити.

Загадковий камінь з увіткненим в нього мечем з'явився з нізвідки і опинився біля берега. Найхоробріші і мужні воїни намагалися заволодіти зброєю, але то намертво упилося в камінь. Галахад же без зусиль витягнув меч і засунув собі в піхви.

Після цього лицарі сіли за стіл, але тут пролунав удар грому, і виникло яскраве сяйво. В цьому сяйві знову ж один Галахад побачив Святий Грааль. Той дуже швидко зник, а присутніх охопило палке бажання знайти його. Однак вдалося це тільки Галахад після довгих років поневірянь і поневірянь. Бог змилувався над ним і знову показав чашу Грааля, але за це лицар заплатив своїм життям.

Дуже романтично і зворушливо, але скоріше схоже на казку, ніж на реальність. Однак подібні твори створювалися не просто так. Починаючи з IX століття, Західну Європу охопило ціле пошесть на знаряддя Страстей. Це предмети і інструменти, за допомогою яких мучили Сина Божого.

До них відносяться: стовп, до якого прив'язали Христа, бич - їм шмагали тіло Спасителя; хрест - на ньому розіп'яли Ісуса. Суду ж входять: губка, миска, одяг, цвяхи, кліщі, плащаниця і, звичайно ж, чаша Грааля.

Велика частина знарядь Страстей була зібрана французьким королем Людовиком IX (1214-1270). Всі знахідки були поміщені в спеціально побудованій для цього церкви - Святий Капелі. Не було серед святих реліквій лише нещасливої ​​чаші.

Тут пальму першості перехопили англійці. Усім віруючим було заявлено, що Йосип Аримафейський закінчив своє життя в Гластонбері. Це один з найдавніших міст Англії. Саме в нього вірний послідовник Христа і привіз посудину з кров'ю Спасителя. Але навіщо потрібно було іудеєві їхати з благодатних та теплих земель Середземномор'я на холодний північ?

Вся справа в тому, що поруч з містом розташовується Гластонберійскій пагорб або пагорб святого Михайла. Саме на ньому знаходиться Авалон - вхід в потойбічний світ. Мабуть Йосип з Арімафея знав про це і тому поїхав в настільки загадкове місце. Через 500 років на пагорбі влаштувався король Артур зі своїми соратниками. У цьому ж місці він був похований разом з дружиною. У 1191 році саркофаги покійних подружжя були виявлені на пагорбі святого Михайла місцевими монахами.

Холм є, на ньому є також середньовічна церковна вежа, а ось чаші немає. Але, як свідчать перекази, побачити її можуть лише чисті і світлі душі. Для всіх інших посудину з хрестовий кров'ю залишається невидимим.

Паломники їдуть з усього світу в святе місце, але поки немає ніяких свідчень, що хтось бачив священну реліквію. Може бути її ніколи не існувало, а може, і справді, споглядати її можливо лише праведним душам, повністю відмовилися від мирських утіх і присвятили себе щирому служінню Богу.

При використанні матеріалів сторінок і розділів пряме посилання на сайт обов'язкове

Сайт створено в 2010 році # 169 copyright Google+

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

61 + = 69